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31326 Castanet Tolosan cedex - France

Dernière mise à jour : Mai 2021

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Biopolymères Interactions Assemblages

Journée Jeunes Chercheurs BIA - 7 juillet 2022

JJC BIA - 7 juillet 2022
Chaque année, la Journée Jeunes Chercheurs permet aux doctorants en 3eme année et post-doctorants de présenter leurs travaux sous la forme d'exposés suivis de questions de l’assistance. Les doctorants en 2ème année présentent quant à eux leurs travaux sous la forme de posters. Cette année, pour la conférence plénière, nous convions Ingo BURGERT, Professeur et Directeur de recherche à l’IFB – ETH Zurich.

En raison de la présence des membres internationaux du comité scientifique, les présentations auront lieu en anglais.

BIA Young Researchers Day PROGRAM July 7,  2022

Time

Presentation

Speaker / Chair

 

08h45 – 9h00

09h00 – 9h15

 

Welcome reception

Opening session

 

Bernard CATHALA

 

 

Session 1
Chair:

Sophie LE GALL

 

09h15-09h35

 

Prevention of the occurrence of food allergy in offspring by prebiotic supplementation during pregnancy

 

Anaïs ROUSSEAUX

09h35-9h55

 

Natural deep eutectic solvent facilitates cascade biorefinery of apple pomace: cell wall polysaccharides recovery, xyloglucan characterization

 

Ming-Rui CHEN

 

09h55-10h15

 

 Ion mobility-mass spectrometry : new prospects for the structural characterization of complex polysaccharides 

Simon OLLIVIER

 

10h15-10H35

 

 

Short coms / posters

(2nd year PhD students)

 

 

Yuki AOI

Eugénia ASAMOAH

Lisa LOPES DA COSTA

Mélanie THADASACK

 

10h35-11h10

 

 

Coffee break

 

 

Session 2

 

Chair:

Sofiane GUESSASMA

 

 

11h10-11h30

 

Thermoresponsive Bio-Based Hydrogel 

Géraldine RANGEL

 

11h30-12h30

 

Functional wood materials: keeping up with sustainability challenges

 

 

Invited speaker:

Prof. Dr Ingo Burgert

Institut für Baustoffe (IfB)

Dep. of Civil, Env. and Geomatic Eng. ETH Zürich

 

 

12h30-13h45

 

 

 

Lunch

 

 

 

 

Session 3
Chair:

Claire BERTON

 

13H45-14h15

 

 

Nuclear magnetic resonance spectroscopy as a tool to monitor lipid oxidation in food emulsions

 

Marie HENNEBELLE (WUR)

 

14h15-14h35

 

 

The oxidation products of caffeoylquinic acid in apple juice model: Enzymatic synthesis, Structures, Quantification and Tanning Properties

 

Claudia-Mariana CASTILLO-FRAIRE

14h35-14h55

 

Study of the friability of forage maize in relation to its ingestibility by the dairy cow

 

Marie BERGER

14H55-15H15

 

Architectural dynamics of tomato cuticle over fruit development

 

Nicolas REYNOULD

 

15H15-15h30

 

 

Coffee break

 

 

Session 4
Chair:

Guy DELLA VALLE

 

15h30-15h50

 

Structural characterization of arabinoxylans from sorghum spent grain

 

Ange-Patrice MIAFO TAKOUDJOU

15h50-16H10

 

Dextran materiaux

 

Aurore DELVART

16H10-16h30

 

Interpreting mass spectra differing from their peptide models by several modifications

 

Albane LYSIAK

16h30-16h50

Study of a novel sponge cake manufacturing process : from the ingredient mix to the final product

Manon CHEMIN

 

16h50

 

 

Closing remarks